7 nõuannet, mida teha Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega - Koduwärk

7 nõuannet, mida teha Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega

Mida ma kompostri sisuga peale hakkan, on üsna levinud küsimus meile. See ei pane meid kulmu kergitama, sest elades umbes 8 kuud aastast linnakorteris, oli see üks esimesi küsimusi ka meie endi peas. Ilmselgelt on biojäätmed väärt ressurss, et valmistada komposti, aga kui elan korteris või kui mul pole aiamaad, siis milleks kõik see?

Kui päris aus olla, siis on vähemalt 7 erinevat võimalust mida Bokashi kompostri sisuga peale hakata! Aga enne kui asume Bokashi kompostris kääritatud massi kasutamise üksikasjadesse süvenema, tahame juhtida tähelepanu sellele, et Bokashi protsess ei tooda kompostrisse mulda, vaid kompostieelset massi. Kompostris väheneb biojäätmete mass umbes 25% ja jäätmete välimus jääb üsnagi muutumatuks kogu käärimisprotsessi jooksul.

Allpool tuleb juttu sellest, mida Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega edasi teha. Muuhulgas teeme selgeks, kas Bokashi komposter annab lisaväärtust kui aianurgas juba on komposter olemas ning kuidas Bokashit ühendada vermikompostimise või traditsioonilise kompostimisega. Lisaks anname väärt nõuandeid selles osas, kuidas kompostida talvel!

Niisiis.. üks, kaks, kolm ... seitse.. mida teha Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega:

1. Tühjenda biojäätmete prügikasti.

Kui sa kompostist lugu ei pea ja kasutad Bokashi kompostrit biojäätmete prügikastina, siis tühjenda täitunud komposter õues asuvasse biojäätmete prügikasti. Sinu võit on, et võid unustada lekkivad prügikotid, ebameeldivad lõhnad ning tüütud kärbsed ja pead prügikasti vahet käima märksa harvemini kui varem.

2. Kaeva maasse.

Mata kääritatud kompostimass maasse, selleks kaeva üks suurem või mitu väikest auku, sega biojäätmed paari labidatäie mullaga ning kata omakorda vähemalt 15cm paksuse mullakihiga. Paari nädala möödudes ei ole küll biojäätmed täielikult mullaks komposteerunud, ent see ala on juba istutamiseks sobilik.

3. Lisa komposti hulka.

Pane kääritatud eelkompost kompostihunnikusse või mistahes aiakompostrisse. Bokashi massis olevad kasulikud mikroobid annavad sinu kompostile uue energia. See on suurepärane viis aeglase või mittetoimiva kompostihunniku elavdamiseks, eriti külmematel kuudel, kui komposteerumisprotsess on aeglustunud või sootuks peatunud.

4. Kasuta vermikompostris.

Lisa eelkompost ussikompostrisse. Aga ole seda tehes tähelepanelik, sest Bokashi mass on happeline (pH 3-4), ussid seevastu eelistavad peaaegu neutraalset pH-d. Alustuseks lisa ainult väike kogus ja suurenda seda paari päeva pärast kui näed, et ussid on harjunud. Peagi on mõeldav, et saad kogu Bokashi kompostri sisu korraga vermikompostrisse lisada. Bokashi kliides sisalduvad mikroorganismid muudavad toidujäätmed pehmeks ja ussid lagundavad need väga lühikese ajaga. Ära unusta sobiva süsiniku/lämmastiku suhte säilitamiseks lisada vermikompostrisse täiendavat süsinikuallikat (näiteks paberit või pappi) ja happesuse neutraliseerimiseks näiteks lupja, et ussid saaksid areneda.

5. Loo oma mullatehas!

Ausalt, ei midagi keerulist, kuid midagi sellist, mida saad vabalt teha aastaringselt ja isegi siseruumides. Võta lihtsalt üks suur anum näiteks plastkast, kuhu saaksid segada aiamulda ja Bokashi eelkomposti ning jäta meelde valem – 1 osa kompostris kääritatud biojäätmeid ja 2 osa mulda. Sega pool mullakogusest Bokashi massiga ning kata omakorda ülejäänud mullaga. Selliselt võid anuma sisu korduvalt täita, kuid kui soovid valminud segu kasutusse võtta, ära lisa sellele uusi biojäätmeid vähemalt eelneva kahe nädala jooksul.

Mullavabriku tegemise kohta saad lähemalt lugeda siit: https://koduwark.ee/blogs/bokashi-kompostimine/kuidas-kompostida-talvel-teeme-ise-mulda 

6. Kingi sõbrale.

Bokashi eelkompost on täis kasulikke mikroobe ja toitaineid. Kui sul ei ole aeda või oma aias enam ruumi, siis paku kääritatud massi sõbrale või kogukonnaaiale. Kui naabri aed tundub pisut väsinud, tasub kompostisegu sinna pakkuda ja ehk hiljem mõne kodumaise aiasaaduse vastu vahetada.

7. Säilita kompostris.

Kui sa tõesti ei leia koheselt kompostri sisule sobivat kohta, siis tea, et võid biojäätmeid selles hoida ka kauem kui soovitatud kaks nädalat. Kui käärimisprotsess lõppeb, jäävad mikroobid ootele, kuniks nad segunevad mullaga. Ära lihtsalt unusta, et kompostri allosasse tekib toitainerikas Bokashi vedelik, mida tuleb regulaarselt eemaldada ning mida saad kasutada vedelväetisena lillede kastmiseks.

Kui sul on Bokashi kompostimise kohta küsimusi või näiteks soovid mõnd enda kogemust meiega jagada, siis kirjuta meile info@koduwark.ee

Tagasi blogisse