Kuidas kompostida talvel? Teeme ise mulda! - Koduwärk

Kuidas kompostida talvel? Teeme ise mulda!

Kodune mullavabrik on Bokashi maailmas vägagi levinud, sest võimaldab aastaringselt ja suhteliselt kerge vaevaga kompostmulda valmistada. Selleks on vaja vaid Bokashi kompostris kääritatud biojäätmeid, aiamulda ning suuremat anumat – plastikkasti, vanni ämbrit, tünni, kotti või muud käepärast.
Kui jätkad lugemist, saad juhendid talvise kompostimise kohta ning uueks aiahooajaks kuhjaga väärt mulda!

Biojäätmed on mullateoks valmis, kui on seisnud suletud kompostris vähemalt kaks nädalat. Eemalda viimast korda kompostri põhjas olev Bokashi vedelik ning veendu, et kompostri sisu poleks läinud riknema – kui sa ei näe tumedat hallitust ega tunne ebameeldivat haisu, on kõik hästi!

Mulla puhul tea, et kõik on sobiv! Südamerahuga võid kasutada vana mulda kasvuhoonest või toalillede pottidest. Isegi kui muld on täis vanu juuri, pole see probleem. Vanad juured ja taimejäägid saavad protsessi käigus hoolt – need saavad lõpuks rikkaks, elavaks mullaks nagu kõik muugi mullatehases ja midagi ei lähe raisku. Kui Bokashi mullaks muutub, siis see imendub ümbritsevasse pinnasesse muutmata selle tüüpi. Näiteks, kui võtad savist või liivast mulda oma aiast jääb see ikka samaks, selle erinevusega, et valmis muld saab olema rikkam ja elusam ning huumuserikkam.

Enne kui näpud mullaseks teed, leia mõnus soe koht! Selline, kus sul on pisut ruumi toimetamiseks ja kuhu saad mulla pikemaks ajaks seisma jätta. Ideaalis vajab mullatehas toatemperatuuri. 20+ kraadi on parim variant ning võimaldab mullal valmida paari nädalaga. Üle 15 kraadi kulgeb protsess aeglaselt ja alla selle ei juhtu eriti midagi.

Sõltuvalt sellest kui palju Bokashit ja mulda sul käepärast on, kui palju ruumi sul on ja milleks kavatsed lõpptoodet kasutada, saad valida kasutava mulla ja jäätmesegu vahekorra. Meie soovitame alustuseks võtta ühe osa kääritatud biojäätmete kohta kaks osa mulda.
Valem ise on lihtne! Esmalt sega pool mullakogusest biojäätmetega ning seejärel kata mullaga nii et toidujäägid ei oleks enam nähtavad.

Mullavabrikul on kaks põhireeglit! Segu ei tohiks muutuda liiga märjaks ega jääda liiga kuivaks. Lisaks peab see saama hingata ehk teisisõnu olema ilma kaaneta.
Tavaliselt aurustub liigne niiskus mulla pinnalt, kuid kui see imbub anuma põhja, võib tekkida rääsunud kiht, mis annab endast märku ebameeldiva haisuga.
Kui su mullavabrik saab asuma õues, tee anuma põhja liigse vedeliku äravoolu tarbeks augud. Kui toimetad toas, lisa anuma põhja niiskuse imamiseks näiteks ajalehti või pappi.

Millal on muld valmis?

Uudishimu on igati põhjendatud! Ei ole midagi piinlikku ega imekspandavat, kui sul tekib tahtmine segu lähemalt uurida ja protsessi toimumises veenduda. Mulla valmimise kiirus, nagu eelpool kirjutasime, sõltub paljuski ümbritsevast temperatuurist, kuid ka sellest, milliseid biojäätmeid oma kompostris olid hapendanud või kui suured need olid. On teatud jäätmed, mida võid mulla hulgast leida kauem, nagu näiteks munakoored või kohvifiltrid, aga küllap tunned ära, kui muld on valmis.

Üldiselt on siiski parem kui lased mullavabrikus toimuval protsessil rahulikult kulgeda!
Erinevalt traditsioonilisest kompostimisest, on Bokashi sisuliselt anaeroobne protsess. Muld peab saama küll hingata, kuid segusse ei viida aktiivset hapnikku. Iga kord kui segad mullatehase sisu uudishimu rahuldamiseks, viid sellesse palju uut hapnikku ning käivitad oksüdatsiooniprotsessi. Bokashis olev energia muundatakse soojuseks. Kuumus ise võib küll protsessi kiirendada, kuid kui seda teha pinnases leiduva energia arvelt, siis on see tegelikkuses hoopis raiskamine ega anna lõpptulemusele mingit väärtust.

Paar asja, mis võivad sinus küsimusi tekitada.

Mõnikord ilmub mullavabrikus mulla pinnale valge hallitus. See on osa protsessist ja seotud Bokashi kliides leiduvate mikroorganismidega. Kui see sind häirib, võid valge hallituse eemaldada, kuid võid selle jätta ka nii nagu ta on, sest valge hallitus ise on Bokashi kompostimise puhul tegelikult täiesti normaalne.

Muretsemiseks on põhjust aga siis kui mullavabrikusse tekib rohelist, sinist või musta hallitust. Eemalda see ja viska oma aiast eemale ohutusse kohta. Ühtlasi kontrolli mullatehase niiskuse taset, et see ei oleks liiga märg. Ka ebameeldiv lõhn on väärt indikaator näitamaks, et kõik ei kulge nagu peab. Abiks võib olla kui lisad oma mullatehasesse paar peotäit Bokashi kliisid ja kuiva materjali niiskuse imamiseks, segad segu hoolikalt ning katad umbes 10cm paksuse mullakihiga.

Kui soovid teada, mida Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega veel saab teha, kliki lugemiseks siia:

7 nõuannet, mida teha Bokashi kompostris kääritatud biojäätmetega

Tagasi blogisse