Korduma kippuvad küsimused  - Bokashi kompostimine - Koduwärk

Korduma kippuvad küsimused - Bokashi kompostimine

Mida Bokashi tähendab?

Bokashi tähendab jaapani keeles orgaanilise aine fermenteerimist. Fermenteerimine lihtsamalt öeldult on hapendamine ehk kääritamine kinnises hapnikuvabas happelises keskkonnas.

Kas Bokashi kompostimine on parem kui traditsiooniline kompostimine?

Kuigi kompost on aia jaoks väga hea toitainete allikas, kaovad klassikalise (termofiilse) kompostimisprotsessi käigus palju kasulikke aineid. Bokashi kompostimise puhul ehk fermentatsiooniprotsessis ei kaota jäätmed oma energiat, toitaineid ega mineraale. Ja erinevalt mädanemisest ei eraldu käärimisprotsessis ka kasvuhoonegaase.

Mida vajan alustamiseks?

Bokashi kompostimine toimub õhukindlalt suletud kinnises anumas, mistõttu vajad alustamiseks Bokashi Organko kompostrit. Kompostriga saad kaasa Bokashi kliid, mida biojäätmete vahele raputada selleks, et käärimisprotsess saaks toimuda. Ehk siis meie poolt komposter ja kliid ja sinu poolt biojäätmed.

Millise kompostri peaksin valima ja mille jaoks on komplektid mõeldud?

Koduwärk e-poes on müügil kolme tüüpi kompostreid – kandilise vormiga Bokashi Organko 1, ümara vormiga Bokashi Organko 2 ning alusega Bokashi Organko Essential. Need kõik on ühtmoodi tublid! Vali, milline sobib sulle mõõtmetelt ja disainilt.

Kaks kompostrit on hea kui soovid kompostri sisu hiljem mulda kaevata. Et kompostri täitumisel peab selle sisu jääma kuni 14 päeva õhukindlalt suletuna seisma, siis peaksid selleks ajaks kasutusse võtma teise kompostri. Kui sa kompostist lugu ei pea ja plaanid selle sisu tühjendada täitumisel biojäätmete prügikasti, piisab ka ühest kompostrist.

Kus ma kompostrit hoidma peaksin?

Bokashi Organko kompostrid on hea hoida igapäevaselt enda köögitoimetuste lähedal – kapis, laua all või näiteks sahvris. Bokashi Organko 2 on pärjatud RedDot Disainiauhinnaga ja on nii stiilne, et seda võid hoida kasvõi köögi töötasapinnal.

Hoia komposter eemal otsese päikesevalguse eest ja väldi suuri temperatuurikõikumisi. Bokashi kliides olevate mikroorganismide jaoks on optimaalne temperatuur 20 kraadi Celsiust. 

Kas päriselt võin hoida biojäätmeid oma köögis mitu nädalat? Kas need haisema ei hakka?

Üks peamisi põhjuseid, miks biojäätmed haisevad on see, et need lähenevad mädanema. Kui kasutad kompostrit vastavalt juhenditele, siis selle sisu ei tohiks haiseda. Võid tunda juur- ja puuviljade lõhna, mida oled kompostrisse lisanud, ka hapukat leiva lõhna, mis tekib kliide lisamisel ning käärimisprotsessi käigus.

Kui siiski tunned ebameeldivat lõhna, tähendab see, et midagi on kompostimise käigus läinud valesti. Võimalik, et kompostri kaas ei olnud korralikult suletud või ei olnud lisatud piisavalt Bokashi kliisid. Kontrolli, kas Bokashi vedelik on eemaldatud ja alati veendu, et biojäätmed oleksid kompostris võimalikult õhukindlalt kokku surutud.

Kui Bokashi kompostrist eralduv lõhn muutub väga ebameeldivaks, tühjenda selle sisu õues oleva komposti hulka või biojäätmete prügikasti. Pese komposter puhtaks ja alusta kompostimist uuesti.

Kas toas olev komposter putukaid ja närilisi ei meelita ligi?

Bokashi Organko kompostrid on disainitud selliselt, et need on tihedalt suletavad, seetõttu ei eraldu neist ebameeldivat lõhna ning need ei meelita ligi putukaid ja närilisi.

Mida võib Bokashi Organko kompostrisse panna?

Võid kompostrisse lisada erinevaid biojäätmeid nagu:

köögivilju, juurvilju, puuvilju, marju, ka tsitruselisi ja banaanikoori, sest Bokashi mikroobid saavad edukalt jagu pestitsiidijääkidest; 

järele jäänud valmistoitu;

liha ja kala nii toorelt kui küpsetatult; 

jogurtit, juustu ja teisi mitte väga vedelaid piimatooteid;

mune ja munakoori;

väikeseid konte ja luid;

saia, leiba;

kohvipuru, teekotte;

närtsinud lilli ja niidetud muru.

Suuremad jäätmed soovitame enne lisamist tükeldada väiksemaks. Kui kahtled mõne asja puhul, kirjuta meile info@koduwark.ee ja täpsusta üle.

Mida ei tohi panna Bokashi Organko kompostrisse?

Ära pane kompostrisse vedelikke (vett, piima, mahla, äädikat, õli, suppi), paberit, plastikut, suuri luid ning konte, tuhka ega lemmikloomade väljaheiteid. Kui kahtled mõne asja puhul, kirjuta meile info@koduwark.ee ja täpsusta üle.

Kui tihti võib Bokashi kompostrit avada?

Iga kord kui avad Bokashi Organko kompostri jäätmete ja kliide sissepanekuks satub sellesse õhku – mida vähem kompostrit avad, seda sujuvamalt kulgeb selles toimuv käärimisprotsess. Ei ole kindlat reeglit, kuid soovitame kompostrit avada kord või paar päevas. Seepärast on meie tootevalikus ka Organko Daily pisike biojäätmete prügikast. Sellesse, kaanega suletavasse prügikasti saad kokku panna kõik päeva jooksul tekkivad toidu ülejäägid, et need korraga endale sobival ajal Bokashi Organko kompostrisse lisada. 

Kui kaua võin hoida toidujäätmeid Organko Daily prügikastis?

Et bioloogilised jäätmed hakkavad mõne päevaga roiskuma ega sobi enam kompostimiseks, soovitame Organko Daily prügikast tühjendada 1-2 päeva järel. Võid ise valida, kas tühjendad Daily sisu biojäätmete prügikasti või mistahes biojäätmete kompostrisse. Kui tühjendad selle sisu Bokashi Organko kompostrisse, lisa kindlasti ka Bokashi kliisid! 

Mis on Bokashi kliid?

Bokashi kliid on koostisosa, mis kiirendab käärimisprotsessi ja aitab valmistada looduslikku väetist taimedele. Bokashi kliid on segu kliidest, mis omakorda on segatud melassi ehk suhkru ja veega ning mis on rikastatud kasulike mikroorganismidega nagu piimhappebakterid, pärmid, fotosünteesivad organismid, aktinomütseedid ja ensümaatiliselt aktiivsed seened. Kõik need koostisosad mängivad olulist rolli kogu käärimisprotsessis.

Kas kliides olevad mikroorganismid on ohutud?

Jah, need on ohutud sulle, sinu perele ja kogu ökosüsteemile! Neid samu mikroorganisme võib leida ka juustust, veinist, jogurtist ja mujalt toidust. Siiski ei ole Bokashi kliid mõeldud söömiseks.

Millal ja kui palju kliisid ma lisama pean?

Kui võtad tühja kompostri kasutusele, raputa 20 ml kliid selle põhja. Edaspidi lisa Bokashi kliid alati kui lisad kompostrisse uue kihi biojäätmeid. Tõhusaks käärimisprotsessiks soovitame raputada 20 ml kliid. Lisades korraga rohkem kui 5 cm jagu jäätmeid, lisa rohkem ka kliisid. Nii hoiad ära jäätmete mädanemise ja ebameeldivad lõhnad.

Sain kompostri ostuga paki kliisid kaasa. Nüüd on need otsas. Kust saan uued?

Biogen Bokashi kliid on saadaval 1kg pakendites. Kompostri või kompostrikomplekti ostuga saad kaasa 1kg kliid. Sellest kogusest piisab usutavasti paariks-kolmeks kuuks. Kui kliid otsa saavad, siis saad neid juurde tellida Koduwärk e-poest

Kas võin Bokashi kliid asendada ka millegi muuga?

Bokashi kliid on kogu käärimisprotsessi peamine koostisosa, mistõttu soovitame neid mitte asendada. Teine segu ei pruugi olla kasulik ning biojäätmed ei pruugi korralikult käärida. Tõhusad mikroorganismid takistavad toidu mädanemist ja putukate meelitamist. Lisaks aitavad need toota Bokashi vedelikku, mida saad kasutada loodusliku väetisena või orgaanilise äravoolu puhastusvahendina.

Mis on Bokashi vedelik?

Käärimisprotsessi tulemusena tekib kompostri põhja Bokashi vedelik. Tegemist on toitainerikka, väga kontsentreeritud ja happelise vedelikuga, mida tuleb regulaarselt eemaldada. Selleks on kompostri põhja allosasse disainitud kraan, mille abil saad vedeliku välja lasta ning seda siis eesmärgipäraselt kasutada.

Minu kompostrisse küll vedeliku ei teki. Miks?

Kui alustad biojäätmete kogumist Bokashi kompostrisse, siis pärast esmast kasutuselevõttu võib kuluda 1-2 nädalat enne kui Bokashi vedelik tekkima hakkab. Edaspidi tühjenda kompostrit vedelikust regulaarselt 2-4 päeva järel.

Mida Bokashi vedelikuga teha?

Bokashi vedelik on täis mikroorganisme ja toitaineid. Veega lahjendatult on see suurepärane väetis, mida saad kasutada toa- ja aiataimede kastmiseks. Lahjendamata kujul võid kallata Bokashi vedeliku kraanikaussi või tualettpotti, sest mikroorganismid lahustavad tualettpaberi, rasva ning pesuvahendite jäägid ja takistavad rasva kogunemise torudesse.

Kuidas Bokashi vedelikku lahjendada?

Kui kastad oma taimi kord nädalas või harvemini, lahjenda vedelikku veega vahekorras 1:100. See tähendab, et 1 dl vedelikule tuleb lisada 10 liitrit vett. Kui kastad oma taimi mitu korda nädalas, soovitame seda lahjendada vahekorras 1:200. See tähendab, et 1 dl vedelikule tuleb lisada 20 liitrit vett. 

Bokashi vedelik näeb teistsugune välja. Kas see ikka kõlbab?

Kompostrist saadava vedeliku kogus ja värv varieerub sõltuvalt sellest milliseid jäätmeid kompostrisse lisanud oled, seepärast ära muretse, kui mõnikord tekib vedelikku rohkem ja teinekord vähem või see on näiteks tumedam kui oli eelmisel korral. Vedeliku hulk ja värvus ei näita kas käärimisprotsess toimub või mitte. Samuti ei sõltu saadava vedeliku hulk sellest kui vähe või palju oled lisanud kliisid. Vedelikus võib olla ka väikseid biojäätmete tükke, Bokashi kliisid ja valget hallitust. See on kõik normaalne.

Kaua Bokashi vedelik säilib?

Et hakkad Bokashi vedelikku kompostrist regulaarselt saama on see mõistlik koheselt ka ära kasutada. Kui vedelikku tekib siiski rohkem kui korraga tarbida suudad, saad seda soovikorral säilitada jahedas, pimedas ja õhukindlalt suletuna kuni 1 kuu. Ära kasuta vedelikku taimede väetamiseks kui sellele on tekkinud väga tugev ebameeldiv lõhn või tume hallitus.

Kui kiiresti Bokashi Organko komposter täis saab?

Et iga pere on erinev, siis päris täpset vastust sellele küsimusele anda ei saa. 

Bokashi kompostris väheneb biojäätmete maht keskmiselt 25%, seega mahutavad need rohkem kui esmapilgul arvata oskaks. Tagasiside põhjal on kahest kompostrist koosnevad komplektid piisavalt suured vaheldumisi kasutamiseks mahutades vähemalt kahe nädala biojäätmed. Kui sinu peres on 5+ liiget siis piilu pigem meie valikuks olevate suuremate kompostrite poole, nagu Organko 1 või Essential.

Komposter sai täis! Mis ma selle kõigega peale hakkan?

Kui soovid jätta Bokashi kompostri sisu komposti tarbeks nii öelda järelvalmima, siis soovitame valida kaks kompostrit, et neid kordamööda kasutada. Veendu, et täitunud kompostri kõige pealmiseks kihiks saaks Bokashi kliid, sulge komposter õhukindlalt ja jäta kaheks nädalaks toatemperatuurile seisma, et käärimisprotsess saaks lõpuni kulgeda. Selle aja jooksul jätka kindlasti Bokashi vedeliku eemaldamist. Samal ajal kogu tekkivaid biojäätmeid teise kompostrisse.

Komposter sai täis ja seisis 14 päeva suletult, aga biojäätmed kompostris ei tundu olevat kompostitud. Mis on valesti?

Bokashi kompostrisse ei teki mulda ning märkad peagi, et jäätmete kuju ja värv kompostris olles väga suurel määral ei muutu. Samal ajal toimub seal aga palju sellist, mida silmaga ei näe. Bokashi mikroobid lagundavad toidujäätmetes olevad valgud väiksemateks aminohapeteks, muutes nii toitained taimedele paremini kättesaadavaks. Kui kääritatud orgaaniliste jäätmete mass saab maetud pinnasesse, toimub selle lagunemine huumuseks kiiresti just tänu sellele, et mikroobid tegid pool tööd juba kompostris ära.

Kui sügavale mulda pean Bokashi massi kaevama?

Bokashi tuleb mullaga katta, et jäätmeid ei läheks roiskuma vaid laguneks soovitud huumuseks. Soovitame arvestada vähemalt 15cm paksuse mullakihiga, kuid siinkohal tasub mõelda ka, et kui sügaval saavad olema toitaineid otsivate taimede juured. 

Kui kaua läheb aega, et biojäätmed muutuksid mullaks?

Kompostris toimuva käärimisprotsessi lõppedes ehk kahe nädala möödudes oled saanud esmaklassilise kompostialuse - kaeva see mulda ja 2-3 kuu pärast oled saanud loodusliku komposti oma taimede jaoks. Tegelikult, võid komposti kasutada juba ka varem, kuid sel juhul pead arvestama, et mõningad jäätmed ei pruugi olla täielikult lagunenud.

On siiski kaks olulist tegurit, mis eelnevat mõjutavat - temperatuur ja pinnas ise. Ideaalseim temperatuur protsessi jaoks on 20+ kraadi, üle 15 kraadi kulgeb protsess aeglaselt ning alla selle ei juhtu suurt midagi. Väga kehvas või eriti liivases pinnases kulgeb protsess palju aeglasemalt kui mullabakterite rohkes pinnases. 

Kuidas kompostida talvel?

Madalad temperatuurid aeglustavad või peatavad komposti valmimise, kuid ilmade soojenedes protsess jätkub. Kuniks saad, jätka Bokashi kompostris kääritatud biojäätmete matmist mulla alla. Kui seda enam väljas teha ei saa, siis võid mullavabriku luua ka siseruumidesse. Tegelikult on biomassi paigutamiseks talvel veel teisigi võimalusi - kirjutame neist põhjalikumalt talvist kompostimist tutvustavas blogipostituses.

Mis on Bokashi pH väärtus?

Kompostris oleva massi, ka Bokashi vedeliku pH väärtus käärimisprotsessi lõppedes on vahemikus 3-4. Kui segad kääritatud massi mullaga, anna pH taseme neutraliseerumiseks 2 nädalat aega, pikenda ooteaega kui temperatuur jääb alla 18 plusskraadi ja vajadusel kontrolli komposti pH taset enne kasutamist spetsiaalse mõõdiku abil.

Kas Bokashi muudab mulla happeliseks?

Ei. Muld on happeline esimese paari nädala jooksul, mistõttu ära seda koheselt kasuta, vaid pigem oota kuniks selle pH tase normaliseerub. Küll aga võid koheselt külvata seemneid, millel Bokashiga rikastatud mullakihini jõudmiseks kulub paar nädalat. 

Kas vihmaussidele meeldib Bokashi?

Jah! Ehkki esimese paari nädala jooksul võivad ussid Bokashi massi selle happelisuse tõttu vältida, lagundavad nad mõne aja pärast pehmeks kääritatud biojäätmeid väga isukalt. Bokashit võid väikeste koguste kaupa lisada ka vermikompostrisse, kuid ära unusta sinna lisada vajadusel täiendavat süsinikuallikat ja happesuse neutraliseerimiseks näiteks lupja.

Aga kui mul ei ole aeda ega rõdu, mis ma selle kõigega peale hakkan?

Kui sul ei ole aeda ega rõdu, millel taimi kasvatad ning sa ei vaja komposti mulla parendamiseks, tühjenda kompostri sisu biojäätmete prügikasti, pese komposter puhtaks ning alustada tsüklit uuesti. Tunne rõõmu Bokashi vedelikust mida saad kasutada toataimede kastmisel või siis kanalisatsiooni hooldamisel.

Kuidas peaksin oma kompostrit puhastama?

Sa ei pea kompostrit pesema iga kasutuskorra järel, aga võid seda teha, kui tunned selleks vajadust. Kõiki kompostreid on mugav pesta jooksva veel all. Organko 2 ning Essential kompostri võid panna ka nõudepesumasinasse. 

Kui tunned vajadust oma kompostrit põhjalikumalt puhastada, siis kasuta selleks meie tootevalikus olevaid eMC probiootilisi puhastusvahendeid. Teised puhastusained võivad hävitada mikroorganismid ja rikkuda käärimisprotsessi.  

Lisaks võid jätta prügikasti paariks päevaks päikese kätte lahtisena tuulduma, kuid pea meeles, et pikaajaline päikesevalguse käes viibimine võib prügikasti kahjustada. 

Appi, mu kompostrisse on tekkinud hallitus! Mis nüüd saab?

Kui esimene ehmatus mööda läheb, vaata uuesti, kas hallitus on hele või tume.

Valge hallitus võib tekkida kompostrisse kui täidad seda aeglaselt ja selles on palju õhku. See on kasulik hallitus ja muretsemiseks ei ole põhjust. Kui sind siiski häirib kompostris olev valge hallitus, võid pärast biojäätmete ja kliide lisamist kõige peale asetada papitüki.

Tume hallitus ilmub tavaliselt siis, kui tegid protsessis midagi valesti. Võib-olla ei hoidnud konteinerit suletuna, lisasid liiga vähe Bokashi kliisid või unustasid Bokashi vedeliku regulaarselt eemaldada. Kui tumedat hallitust on vähe, siis lihtsalt eemalda see ning jätka kompostri kasutamist. Kui terve ämber on hallitanud, siis viska selle sisu minema või kaeva maasse, pese ämber hoolikalt puhtaks ja alusta kompostimisega otsast peale. 

Huuuhhh, mu kompostri sisu haiseb! Mida teha?

Väga suure tõenäosusega on liigne niiskus see, mis kompostris haisu tekitab. Eemalda Bokashi vedelik, kui sa seda veel teinud ei ole.

Vaata kaane sisemist poolt. Kui märkad sellel kondensatsiooni, siis on selgemast selgem, et kompostrisse on vaja lisada, midagi mis niiskust imab - selleks võib olla papitükk, munakarp või ka näiteks leivaviil. Ka Bokashi kliide täiendav lisamine aitab niiskust kompostris vähendada.

Lõhn iseenesest protsessi ei mõjuta ega tähenda, et kompostri sisu oleks kasutuskõlbmatu. Kui siiski tunned, et hais ületab sinu taluvuspiirid, viska kompostri sisu minema või kaeva maasse, pese ämber hoolikalt puhtaks ja alusta kompostimisega otsast peale. 

 

Kui sul on küsimus, millele siit vastust ei leidnud, kirjuta meile info@koduwark.ee

või piilu hoopis Bokashi Akadeemiasse, kuhu oleme Sinu jaoks üles sättinud koolitusmaterjali lihtsatest, samas ülevaatlikest videoklippidest. 

Tagasi blogisse