Bokashi kompostimine talvel - Koduwärk

Bokashi kompostimine talvel

Bokashi biojäätmete talvine kompostimine võib esialgu tunduda keeruline ja ebamugav, ent kogu talvekuudel kogutud biomass on tänuväärt ettevalmistus kevadiseks aiahooajaks. Talviseks komposti paigutamiseks on mitmeid võimalusi, leia siit artiklist endale sobiv.

Kui ilmaolud lubavad, kaeva otse peenrasse

Hilissügise või pehmema talve korral, kui maa ei ole veel külmunud ega lumekihi all, kaeva Bokashi kompostris valmis käärinud biojäätmed otse peenrasse või kasvuhoone peenrakasti. Jälgi, et need oleksid vähemalt 15 cm paksuse mullakihi all. Plusskraadide juures jätkavad bakterid aeglaselt oma tööd, kuid laias laastus jääb kogu mass kevadeni puhkama. Ilmade soojenedes ärkavad bakterid talveunest ja nii saadki kevadiseks istutusajaks peenrad valmis.



Sügavkülmuta biojäätmed õues

Kui õues juba korralikud miinuskraadid, maa külmunud ja lumekihi all, on kõige lihtsam meetod ämbris valminud biojäätmed õue kevadeks ootele jätta. Võta üks suurem ämber, tünn või plastkast ja tee selle põhja mõned õhutusaugud (umbes nagu lillepottide põhjas). Õhuaukude kaudu saab sula korral põhja vajuv vedelik välja voolata. Kui õhutusavasid ei ole, kata anuma põhi näiteks ajalehtede või veelgi parem, aiajäätmetega (lehed, oksapraht, multš või muu selline). Kalla biojäätmed nende peale ja kata omakorda aiajäätmete või mullaga. Sulge anum pealt kattega, et linnud-loomad ligi ei pääseks või hoia seda suletud kasvuhoones. Kevadel, kui kasti sisu sulanud, toimi edasi nii, nagu tavapäraselt biojäätmetega teed – kaeva need peenrasse. Kui Bokashi meetod on saanud osaks sinu eluviisist, võiksid talviseks komposti hoiustamiseks ühe suurema anuma soetada.

Valmista taimepotid kevadeks ette

Kui talvel tahtmist ja võimalust, võid ka rammusad taimepotid ette valmistada – näiteks seemnete külvamiseks või toataimede ümberistutamiseks. Täida pott poole ulatuses mullaga, tõsta sinna peale natuke biojäätmeid ja sõrmitse need mullaga läbi. Kata omakorda mullakihiga. Kui soovid taimepotte alles mais või juunis kasutada, jäta need kasvuhoonesse või kuuri ootele. Kui varem, tõsta need plusskraadide juurde – näiteks keldrisse. Nii saad kuu-paari möödudes nende sisse tomati- või muid seemneid külvata. Kui asjaga on kiirem, saad taimepotid valmis rutem kui tõstad need toasooja. Arvesta, et mullaga segatud Bokashi biojäätmeted on esialgu taimedele liiga happelised ja ohutud alles kahe nädala möödudes, seda 18 kraadi ja soojema temperatuuri juures.

Tee biojäätmetest oma pisike mullavabrik

Samuti võid biojäätmed kaevata suuremasse kasti ja jätta siseruumi järelvalmima. Sedasi on kevadeks (või tomatiseemnete külvamise ajaks) muld valmis. Kasti põhja pane korralikult ajalehti, munakarpe või mõnd muud niiskust imavat materjali. Biojäätmed sega mullaga ja kata pealt umbes 15 sentimeetrise mullakihiga. Arvesta, et mida suurem kast ja paksem mullakiht, seda vähem tekib iseloomulikku lõhna. Mullavabriku lõhn võib paaril esimesel päeval olla üsna ebameeldiv, seepärast võiksid selle sättida näiteks keldrisse, kinnisele rõdule või mõnda muusse kohta, kus on hea ventilatsioon.


Talvised Bokashi nipid

Bokashi kompostimine talvel

Praegu nüüd ja kohe alustades saad sobivas suuruses mullakoti osta poest. Et õues seistes külmub see läbi, tõsta muld paar päeva enne Bokashi tööde tegemist sooja.

Järgmise talveks võid Bokashi massi läbisegamiseks vajamineva mulla enne külma tulekut ka oma aiast ja vanadest lillepottidest kokku koguda ning näiteks ämbrisse või kotti õiget aega ootama jätta.

Tükelda biojäätmed enne Bokashi kompostrisse lisamist väiksemateks tükkideks, nii kulgeb fermenteerimise protsess lühemat aega. See on tarvilik nipp iseäranis ka taimepottide tegemisel, sest pisikeses potis on peenemat jäädet palju mugavam sõrmitseda.

Talvel võtab Bokashi kompostimine kauem aega, sest Bokashi kliid toimetavad jahedama temperatuuri korral aeglasemalt. Võta seda arvesse kui Sinu Bokashi komposter seisab jahedamas või kui teed eelpoolmainitud mullavabrikut.

Jälgi ilmateadet – jäätmete õue viimise saad pakase korral paar nädalat edasi lükata. Hoia biojäätmeid kompostris edasi, seda vaatamata täis tiksunud kahele nädalale.

Säästa vett ja tee Bokashi ämber tühjendamise järgselt suuremast sodist puhtaks hoopis lumega.

 

Artiklis välja toodud talvised soovitused aitas oma kogemuse põhjal kirja panna ja piltidega täiendada meie armas klient Eva.

Kui tunned, et soovid bokashi-kompostimise kohta veidi rohkem teada, siis ilmselt mugavaim on seda teha Bokashi Akadeemias, kuhu oleme Sinu jaoks üles sättinud koolitusmaterjali lihtsatest, samas ülevaatlikest videoklippidest.

Tagasi blogisse