Kas liha saab kompostida? - Koduwärk

Kas liha saab kompostida?

Kui Sa oled mõelnud, et loomseid biojäätmeid ei saa kompostida, siis võta üks hetk lugemiseks ja uuri bokashi-kompostimise võimalusi. Sellest artiklist siin saad teada, kas liha on võimalik tõhusalt kompostida ning mis juhtub, kui lisad toore või küpsetatud liha bokashi kompostrisse. Teeme selle kõik viie minutiga selgeks!

 

Kui Sa ei ole just taimetoitlane, siis päris kindlasti puutud toiduvalmistamisel suuremal või vähemal määral lihaga kokku. Ideaalis ostad muidugi just õige koguse liha ega raiska sellest miskit. Reaalselt aga eksime me vahel kõik – ehk kas ostame või kokkame liiga palju ning seetõttu ka raiskame toitu. Pealegi, kipume liha valmistamisel lõikama maha rasvatükke ja koos sellega ka natuke liha ennast. Kõik see kokku tähendab aga, et kui Su leibkond ei koosne just 100% veganitest või taimetoitlastest, siis on küpsetatud või isegi toores liha paratamatult ka Sinu köögijäätmete osa.

Palju on räägitud sellest, et liha ei tohiks kompostida traditsioonilisel viisil, sest selline tegevus eritab haisu, meelitab ligi närilisi, teisi loomi–linde ja kärbseid ning võib levitada patogeene. See omakorda tekitab põhjendatult küsimuse, et kuhu kõik need loomsed jäätmed siis ikkagi panna? Et Bokashi meetodil siseruumides komposteerimine on meie meelest parim lahendus köögijäätmete jaoks, otsustasime seda katsetada nii toore kui ka küpsetatud liha peal. Sisuliselt otsisime vastust küsimusele, kas saame Bokashi kompostris toorest liha tõhusalt ja tulemuslikult kompostida? Meie Bokashi kompostrite tootja Plastika Skaza d.o.o. otsustas koostöös Sloveenia riikliku tervise-, keskkonna- ja toidulaboriga NLZOH (“Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano”) läbi viia ettevõttesisese katse, sealhulgas ka kõikide proovide täpsema analüüsi, et välja selgitada, kuidas liha lisamine Bokashi kompostrisse seal toimuvaid protsesse ning lõpptulemust mõjutab.

Sellest katsest tuleb allpool juttu. Esmalt aga on paslik lahti selgitada, misasi see bokashi-kompostimine on?!

Juhuks kui Sa ei tea, siis Koduwärk e-poe tootevalikusse kuuluvad taaskasutatud plastikust valmistatud kompostrid, mille eesmärk on lahendada orgaaniliste jäätmete probleem. Nende toodete ühisnimetuseks on Bokashi Organko ja need on kvaliteetsed siseruumides kasutatavad köögikompostrid. Bokashi kompostrid tagavad õhukindlad tingimused, mis on käärimise toimumiseks hädavajalikud. Bokashi-kompostimine ise on tegelikult biojäätmete kääritamine.

Erinevad kompostrid laual koos biojäätmete prügikastiga

Kompostris toimuva käärimise tulemusena tekib kõrvalprodukt – fermentatsioonivedelik ehk bokashi vedelik, mida mõnel pool nimetatakse ka bokashi mahlaks või bokashi teeks. Üks kvaliteetne Bokashi prügikast peab võimaldama kasutajatel seda vedelikku hõlpsasti koguda ning veega lahjendatult taimede väetamiseks kasutada. Seepärast on meie kompostrid disainitud selliselt, et vedelik saaks koguneda biojäätmetest eraldatud ossa ning seda oleks võimalik kraani abil mugavalt välja lasta, soovitavalt iga paari-kolme päeva järel.

Olgu siiski öeldud, et Bokashi-kompostimine ei ole mingi „mahlategu“. Lisaks vedelväetisele valmib seal ka toitainerikas kompostialus!

Valge Bokashi Organko 2 komposter

Bokashi-kompostimise etapid:

  • Raputa tühja Bokashi kompostri põhja umbes 20 ml efektiivsete mikroorganismidega rikastatud bokashi kliisid.
  • Lisa kompostrisse biojäätmed ja puista neile umbes 20 ml bokashi kliisid. Korda tegevust igapäevaselt kuni kompostri täitumiseni.
  • Käärimise käigus muutuvad orgaanilised jäätmed kääritatud massiks, mida mõnel pool nimetatakse ka bokashi koogiks ja eelpool mainitud fermentatsioonivedelikuks ehk bokashi vedelikuks.
  • Kui Bokashi komposter on täis, jäta see soovitatavalt vähemalt kaheks nädalaks suletult seisma, et köögijäätmed muutuksid kvaliteetseks kompostieelseks massiks.
  • Kahe nädala möödudes on kompostri sisu põhjalikult eeltöödeldud ning sobiv mullale või aiakompostile lisamiseks. Ehkki Bokashi kompostrisse endasse ei teki mulda, siis kääritatud biojäätmed komposteeruvad järgmises faasis väga kiiresti.

 

Meie “Kas liha on võimalik kompostida?” katse

Oma katses kasutasime kolme Bokashi Organko 1 kompostrit, mis protsessi tulemuslikkuse mõttes on võrdväärsed oma järeltulijate Organko 2 ja Essential kompostritega. 

  • Esimesse kompostrisse kogusime biojäätmed ilma lihata. 
  • Teise kompostrisse kogusime biojäätmed, sealhulgas küpsetatud liha (kana / veis / siga).
  • Kolmandasse kompostrisse kogusime biojäätmed, sealhulgas toore liha (kana / veis / siga).
Liha test bokashi kompstris

Oma katses jälgisime, et kompostrisse lisatavad jäätmed oleks kõigi kompostrite puhul samasugused ja samas mahus. Kahes lihaga prügikastis aga asendasime kolmandiku köögiviljajäätmetest vastavalt küpsetatud või toore lihaga. Lisaks lisasime igasse kompostrisse võrdses koguses samu Bokashi kliisid, alustuseks selliselt et 10g kliisid jäi kompostri põhja. Kahe nädala jooksul lisasime igasse katses olnud Bokashi kompostrisse 5 portsjonit biojäätmeid ja kliisid. Ideaalsete käärimistingimuste loomiseks kasutasime pressi jäätmete vahelt üleliigse õhu väljasurumiseks ning sulgesime anumad õhukindlalt kaantega. Ruumi temperatuur, kus prügikaste hoiti, oli meie katse ajal vahemikus 16–21,9 °C.

Uuringute jaoks kogusime kääritatud massi esmakordselt 7 päeva möödudes esimese portsjoni lisamisest. Bokashi vedelikku kogusime iga 3-7 päeva tagant, mõõtes proovide mahtu, pH-d ja elektrijuhtivust ning lõhna ja välimust.

Ja mis me katse tulemusena teada saime

Vaadeldud parameetrid varieerusid iga proovi puhul. Näiteks tootis kõige vähem käärimisvedelikku küpsetatud liha sisaldav prügikast, samas kui lihavaba prügikast tootis kõige rohkem vedelikku. Kõigi kolme prügikasti pH väärtus oli alati 4. Elektrijuhtivuse näit oli kõrgeim lihata kompostri puhul ja madalaim küpsetatud lihaga prügikasti puhul. Lisaks olid kõigist kompostritest pärit käärimisvedelikud väga sarnased – helepruuni tooni.

Bokashi massi vaadeldes ei olnud üheski prügikastist hallitust. Küll aga tuvastasime toorest liha sisaldavast prügikastist veidi ebameeldivat lõhna. Viimaseks, kuid mitte vähem tähtsaks, tegi NLZOH analüüsi liha sisaldavatele kompostritele ning kinnitas, et kumbki proov ei sisaldanud E. colit ega Salmonellat. See omakorda kinnitab bokashi kompostimise tõhusust, kus käärimisprotsess takistab (ja isegi tapab) patogeene oma happesuse ja efektiivsete mikroorganismide kõrge kontsentratsiooniga.

Võime tänu oma katsele julgelt väita, et kvaliteetsed Bokashi Organko kompostrid võimaldavad Sul koduse toiduvalmistamise käigus tekkinud loomseid jäätmeid edukalt kompostida! Pea meeles, et meie katse puhul moodustas toores liha kolmandiku kolmanda kompostri sisust. Et üsna tõenäoliselt saab sinu Bokashi kompostris olema toorest liha palju väiksemas koguses, ei pea sa tundma muret, et Bokashi-kompostimine levitaks Sinu koju ebameeldivaid lõhnu.

 

Kui soovid teada, mida Bokashi kompostri kääritatud sisuga edasi teha, siis anname Sulle 7 nõuannet Bokashi komposti kasutamiseks, muuhulgas ka lahenduse talvel uinuva komposti elavdamiseks. 

 

Tagasi blogisse