Mis on Bokashi kompostimine ja kuidas see käib? - Koduwärk

Mis on Bokashi kompostimine ja kuidas see käib?

Meie ambitsioonikas missioon on aidata muuta inimeste harjumusi väikeste sammude haaval märkimisväärsete tulemuste saavutamiseks. Selleks, et meie planeet saaks kõigi jaoks paremaks paigaks, tuleb alustada enda lähedalt, enda kodust.

Koduwärk e-poes püüame tutvustada uusi ja leidlikke viise igapäevaste majapidamistööde tegemiseks, näiteks biojäätmete käitlemist bokashi kompostisüsteemiga.

Ära muretse, kui sa veel ei tea, mida Bokashi tähendab, kuidas bokashi-kompostimist oma majapidamises juurutada ja seda maksimaalselt ära kasutada. Jätka lihtsalt lugemist.

Mis on Bokashi kompostimine?

Bokashi tähendab jaapani keeles orgaanilise aine fermenteerimist, lihtsamalt öeldes hapendamist ehk kääritamist. Protsess toimub õhukindlas happelises keskkonnas kuhu lisatakse nii biojäätmed kui spetsiaalsed käärimist soodustavad kliid. Lõpptulemuseks saadakse mass, mis mullale lisatuna parandab märkimisväärselt selle omadusi.

Erinevalt traditsioonilisest komposteerimisest, kasutatakse bokashi-kompostimise puhul spetsiaalseid mikroorganisme, mille toimel jäätmeid ei mädane, vaid käärivad. Käärimisprotsessi lõppedes, kahe nädala möödudes, on mass aiamulda kaevamiseks valmis, kus see kuu-paari jooksul aeglaselt lahustub. Peaaegu kogu sisend – süsinik, energia ja toitained satuvad pinnasesse ega eraldu kasvuhoonegaasidena nagu juhtuks traditsioonilise komposteerimise läbi.

Proovi järele!

Bokashi-kompostimine on tegelikult palju lihtsam kui ette kujutad. Saad seda kõike ise järele proovida sõltumata sellest kui suur on su pere, kui palju toodate biojäätmeid ja kas elate korteris või eramajas. Alustamiseks vajad vaid Bokashi Organko köögikompostrit. Peagi näed kui lihtne on keskkonda säästa, oma biojäätmeid käidelda ja ise bokashi-mulda toota.

Panime sinu jaoks kirja 7 olulist nõuannet, mida silmas pidada, et kompostimine bokashi-meetodil kulgeks muretult!

komposteerimise 7 nõuannet
  1. Hoia Bokashi Organo komposter käeulatuses

Ära muretse - kompostritest ei eraldu halba lõhna, sest need on tihedalt suletavad - nii saad neid hoida mugavalt enda lähedal. Bokashi Organko on piisavalt väike, et seda saaks hoida köögi töötasapinnal, kapis või sahvris, kuid siiski piisavalt suur, et oma eesmärki tõhusalt täita.

 

  1. Tükelda suuremad jäätmed väiksemaks

Korraliku käärimisprotsessi tarbeks lisa biojäätmed kompostrisse kihtidena. Ühtlasi kihte on palju lihtsam luua, kui ülejäägid on väiksemad. Lisaks on meie uuringud näidanud, et väiksemad toidujäätmed aitavad fermentatsioonimassil säilitada rohkem toitaineid.

 

  1. Lisa Bokashi kliid iga uue jäätmekihi vahele

Kompostri täitmisel ära unusta puistata iga kihi vahele piisavalt Bokashi kliisid. Soovitame 20 ml iga 5 cm jäätmekihi kohta. Suuremate jäätmekoguste puhul lisa rohkem kliisid, et protsess kulgeks sujuvamalt. Bokashi kliide puudumine põhjustab biojäätmete mädanemist, mis omakorda võib põhjustada köögis halba lõhna.

 

  1. Sulge komposter õhukindlalt

Üks olulisemaid asju, mida pead meeles pidama, on see, et bokashi-meetodil kompostimine nõuab minimaalset kogust hapnikku või üldse mitte. Õnneks oleme lahenduse läbi mõelnud - Bokashi Organko 1 ja Bokashi Organko Essential kompostritel on õhukindel kaas ning Bokashi Organko 2 kompostritesse oleme lisanud pressi, et kogu ebavajalik õhk välja pigistada.

 

  1. Eemalda regulaarselt Bokashi vedelik

Veel üks asi, mida pead meeles pidama, on Bokashi vedeliku korrapärane eemaldamine keskmiselt iga kolme kuni viie päeva tagant. See on täis orgaanilisi toitaineid ja veega lahjendatuna sobilik taimede väetamiseks; lahjendamata kujul aga hea kanalisatsiooni ja settepaakide hooldamiseks ning võib olla väga kasulik umbrohu tõrjeks. Kui unustad Bokashi vedeliku välja võtta, tarbivad mikroorganismid toitained kiiresti ja tagajärjeks on ebameeldiv lõhn.

 

  1. Võta teine komposter kasutusse kuni esimeses toimub käärimisprotsess

Kompostri täitumisel sulge selle sisu vähemalt 14 päevaks, et saada põhi esmaklassilise komposti jaoks ja matta see mulda. Seni alusta biojäätmete kogumist uude kompostrisse. Kui sul teist kompostrit veel ei ole, siis vali see Koduwärk e-poest www.koduwark.ee.

 

  1. Kasuta Bokashi massi aiavätisena

Lisaks mitmele mugavusele, mida bokashi-meetod pakub, on suurimaks väärtuseks siiski toitva mulla kiire tootmine. Kui käärimisprotsess kompostris on lõppenud, kaeva kompostrist saadav mass mulda. Nii lood jätkusuutliku ja tervisliku lahenduse väärindamaks biojäätmed nende tekkimise hetkest suurepäraseks kasvupinnaseks taimedele ja köögiviljadele.

 

Loe siit, mida võid Bokashi kompostrisse panna ja mida mitte.

 

Tagasi blogisse