Mida võib kompostida Bokashi kompostris? - Koduwärk

Mida võib kompostida Bokashi kompostris?

Mida võib kompostida Bokashi kompostris?

Keskkonnaministeeriumi andmetel tekib Eesti kodudes igal aastal 300 kilogrammi jäätmeid inimese kohta. Sellest ligi kolmandiku moodustavad köögis ja toiduvalmistamisel tekkivad biojäätmed, mis tegelikult ei ole prügi, vaid väärt ressurss ringlusesse võtmiseks.

Bokashi köögikomposter on üks parimaid lahendusi vähendamaks toidujäätmete kogust oma majapidamises ja muutmaks tekkinud biojäätmed hoopis toiduallikaks. Uuringud näitavad, et kodune kompostimine võib vähendada biojäätmete kogust kuni 25%. Vähem biojäätmeid omakorda tähendab ka vähem õhusaastet ja tervislikumat keskkonda.

Suurepärane viis oma komposti valmistamiseks

Lisaks biojäätmete vähendamisele on kodune kompostimine ka suurepärane võimalus tootmaks täielikult orgaanilist väetist. Bokashi kompostris toimuv käärimisprotsess tekitab spetsiaalse vedeliku, mis veega lahjendatuna sobib toa- ja õuetaimede väetamiseks. Bokashi prügikasti kompostimass aga parandab märkimisväärselt aiamulla kvaliteeti ja aitab kasvatada tervislikke köögivilju.

Esmakvaliteedilise komposti tootmiseks peab siiski järgima mõnda reeglit. Vaatame siis üle, mida võib Bokashi kompostrisse panna ja mida mitte, sest siin on mõned erinevused võrreldes traditsioonilise kompostimisega.

Mida võib panna Bokashi kompostrisse?

  • Köögiviljad, puuviljad ja marjad on ilmselt kõige ilmsemad valikud, mida kompostrisse panna. Muuhulgas sobivad Bokashi kompostrisse ka tsitruselised ja banaanikoored, sest kliides olevad tõhusad mikroorganismid tulevad edukalt toime pestitsiidijääkidega. Meilt on palju küsitud, kas arbuusikoori ka võib lisada – jah võib, aga soovitame need enne sissepanekut kindlasti väiksemaks lõigata. Et vältida arbuusikoorte vahele jäävat õhku, siis oleks hea panna need kompostrisse segamini koos mõne muu jäätmega.
  • Teine kõige sagedamini tekkiv biojäätmete liik on toidu ülejäägid – kui need ei ole just vedelad, siis sobivad suurepäraselt kompostimiseks.
  • Võid Bokashi kompostrisse panna nii liha kui ka kala ja mitte ainult töödeldud kujul, vaid ka toorelt. Ainus asi, mida meeles pidada on see, et suured kondid kompostrisse ei sobi.
  • Piimatooted, nagu juust ja jogurt, sobivad, kui need pole liiga vedelad.
  • Munad ja munakoored sobivad suurepäraselt kompostiks, sest sisaldavad palju kasulikke toitaineid.
  • Leib ja sai on väga hea valik.
  • Kohvipaks ja teepuru on teretulnud; ka kohvifiltrid ja teekotid kui on näha, et need on lagunevad.
  • Närtsinud lilled ja niidetud rohi sobivad Bokashi kompostrisse samuti. Muideks, Bokashi kompostris olev happeline keskkond hävitab õnneks kõik seemned ja juured ning seetõttu ei ole vaja muretseda, et hiljem kompostimassi kasutades tülikat umbrohtu oma aeda levitad.

Milliseid biojäätmeid ei tohiks Bokashi kompostrisse panna?

  • Igasugused vedelikud ei ole teretulnud. See hõlmab vett, õli, äädikat, mahla ja piima. Bokashi prügikasti kõrge niiskuse tase takistab mikroorganismide kasvu ja paljunemist, mis on kompostris toimuva fermentatsiooniprotsessi jaoks väga olulised. See mitte ainult ei peata kogu protsessi, vaid paneb käärimise asemel biojäätmed mädanema ja mädanemine on miskit sellist, mida sa oma Bokashi kompostrisse kindlasti ei soovi.
  • Muud biojäätmed, mida kompostrisse panna ei tohi, on suured luud / kondid, millede lagunemine võtab kaua aega; tuhk, loomade väljaheited ning paber.

Kompostri oma biojäätmete tarbeks leiad Koduwärk e-poe valikust!

Tänu kompaktsusele saad Bokashi kompostri mugavalt asetada näiteks köögi töötasapinnale või kraanikausi alla. Nii on see alati olemas, kui seda vajad. Erinevalt tavalistest biojäätmete konteineritest on Bokashi kompostrid õhukindlalt suletavad, seega ei pea muretsema, et köögis hakkavad levima ebameeldivad lõhnad – komposti julgelt ning kui kahtled mõne asja puhul, kirjuta meile info@koduwark.ee ja täpsusta üle.

Head kompostimist!

Kui soovid teada, kuidas kompost parandab aiamulla kvaliteeti, jätka lugemist siin.

Tagasi blogisse