Milline biojäätmete komposter valida, arvestades 2023 jäätmeseaduse muudatusi? - Koduwärk

Milline biojäätmete komposter valida, arvestades 2023 jäätmeseaduse muudatusi?

Kuhu paned oma biojäätmed sina?

Nii mõneski kodus hell teema kui arvestada seadusest tulenevaid muudatusi, kuid siiski küsimus, mis vajab läbimõtlemist ja lahendust. Seaduse järgi tuleb hiljemalt 2023. aasta 31. detsembriks kõikjal Eestis korraldada biojäätmete tekkekohalt kogumine või alternatiivina tekkekohal kompostimine. Ehk siis biojäätmeid tuleb liigiti koguda ja üle anda jäätmevedajale või kompostida kahjurite eest kaitstud kompostris.

Bokashi kompostimine köögis

Miks peab biojäätmeid liigiti koguma?

Visates biojäätmed olmeprügi sekka, muudavad biojäätmed teiste jäätmete taaskasutuse raskeks, või isegi võimatuks. Sorteerimata segaolmejäätmed põhjustavad prügilas nõrgvee teket ja prügilagaasi, eelkõige metaani ehk üht kasvuhooneefekti tekitajat.

Kui see tundub sinu jaoks kauge mure, siis tea, et olmeprügi ja biojäätmeid kokku pannes muutub muuhulgas ebahügieeniliseks ka sinu kodune prügikast.

Keskkonnaministeeriumi andmetel tekib Eesti kodudes igal aastal 300 kilogrammi jäätmeid inimese kohta. Sellest ligi kolmandiku moodustavad köögis ja toiduvalmistamisel tekkivad biojäätmed, mis tegelikult ei ole prügi, vaid väärt ressurss ringlusesse võtmiseks. Näiteks saab biojäätmetest toota biogaasi, mida saab omakorda kasutada kütusena. Kuid kõige levinum variant on ikka see, et biojäätmetest tehakse komposti.

Milline biojäätmete komposter valida?

Biojäätmete liigiti kogumiseks on mitmeid võimalusi, kuid uuri kindlasti omavalitsuse jäätmehoolduseeskirja, enne kui valid sobiva kompostimise viisi. Näiteks peaksid silmas pidama, et kompostimine ei tohi meelitada ligi närilisi ega eritada halba lehka.

Üheks, kriteeriumitele vastavaks võimaluseks biojäätmete kogumisel, on Bokashi meetod, mis tuleneb Jaapanist ning tähendab orgaanilise aine fermenteerimist, lihtsamalt öeldes hapendamist ehk kääritamist. Protsess toimub õhukindlas happelises keskkonnas kuhu lisatakse nii biojäätmed kui spetsiaalsed käärimist soodustavad Bokashi kliid. Lõpptulemuseks saadakse mass, mis mullale lisatuna parandab märkimisväärselt selle omadusi.

Erinevalt traditsioonilisest meetodist, kasutatakse Bokashi kompostimise puhul spetsiaalseid efektiivseid mikroorganisme, mille toimel jäätmeid ei mädane, vaid käärivad. Käärimisprotsessi lõppedes, kahe nädala möödudes, on mass mulda kaevamiseks valmis ning kaks nädalat hiljem sobilik kasutamiseks nii kasvuhoones, aiamaal, lillepeenardes, puude ja põõsaste ümbruses, kõrgendatud peenrakastides kui ka lillepottides või mujal, kus vajadust näed.

kompostimine aias

Millised on Bokashi kompostimise eelised?

Bokashi meetodi suur eelis on, et see sobitub nii eramajja kui korterisse, nii linna kui maale, nii suurele perele kui üksikule inimesele. Isegi kui tundub liiga ilus, et olla tõsi, jätka lugemist, et teada saada, mida Bokashi kompostimine endast täpsemalt kujutab ja mis selle eriliseks teeb.

  • Bokashi biojäätmete kompostrit saad hoida toas – näiteks köögis, sahvris või esikus, et see oleks sulle mugavalt lähedal. See ei võta ülearu palju ruumi, näeb hea välja ja töötab vaikselt.
  • Komposter ei meelita ligi tüütuid putukaid ega närilisi. See on valmistatud ümbertöödeldud plastikust ja on õhukindlalt suletav, nii ei pääse kutsumata külalised selle sisule ligi.
  • Sa ei pea muretsema ebameeldivate lõhnade pärast. Tänu kompostrisse lisatavatele Bokashi kliidele ning vedeliku eemaldamise kraanile ei lähe jäätmed selles mädanema, vaid käärivad nagu hapukapsas või hapukurk. Muideks, põhjuseks, miks biojäätmed haisema hakkavad on see, et need on liiga niisked. Tänu kraanile kompostri allosas, saad üleliigse vedeliku eemaldada selleks, et jäätmed ei liguneks ega roiskuks.
  • Bokashi kompostrisse mahub väga palju. Bokashi kompostris väheneb biojäätmete maht 25%. Ehkki inimeste tarbimisharjumused on erinevad, siis oma klientide tagasiside põhjal ütleme, et meie kompostrid mahutavad kenasti pere paari nädala biojäätmed.
  • Bokashi kompostrisse tohib panna palju selliseid asju, mis teistesse kompostritesse ei sobi. Köögiviljad, puuviljad, marjad; toidu ülejäägid; leib, sai; kohvipaks ja teepuru; närtsinud lilled ning niidetud rohi; kuid ka piimatooted, nagu juust ja jogurt; munad ja munakoored; nii liha kui kala ja seda nii toorelt kui töödeldult on Bokashi kompostrisse lubatud. Muuhulgas sobivad Bokashi kompostrisse ka mitte-orgaanilised puuviljad nagu tsitruselised ja banaanikoored, sest Bokashi kliides olevad miljardid mikroobid saavad pestitsiididest kenasti jagu.
  • Saad väetist taimede kastmiseks. Eelpool mainitud vedelik, mis kompostri põhja tekib on toitainerikas Bokashi vedelik, mis sobib veega lahjendatult nii toa- kui ka õuetaimede kastmiseks. Muideks, köögivilju, maitsetaimi ja muud seesugust, võid tarbida ka kohe peale kastmist.
  • Saad hooldusvahendi kanalisatsioonile. Seesama Bokashi vedelik lahjendamata kujul on kui omatehtud „torusiil“, mis lagundab rasva-, pesuvahendi- ja tualettpaberi jäägid.
  • Kompost valmib kiiremini. Kui traditsioonilise kompostihunniku häda kipub olema, et see ei idane ega mädane, siis Bokashi kompost valmib tänu kompostris toimuvale eeltöötlusele oluliselt lühema aja jooksul. Peale mulda kaevamist on see kahe nädala möödudes kasutusvalmis. Ehkki kõik biojäätmed ei ole selleks ajaks täielikult lagunenud, on taimede seisukohast vaadates asi enam kui hea.
  • Taimed armastavad Bokashit. Bokashi kliides olevad efektiivsed mikroorganismid parandavad mulla struktuuri, viljakust ja mitmekesisust; muudavad toitained taimedele paremini kättesaadavaks; kaitsevad taimejuuri kahjurite ning haiguste eest ja suurendavad taimede tugevust ning saagikust.
  • Bokashi ei tekita kasvuhoonegaase. Bokashi meetodi puhul jõuavad süsinik, energia ja toitained pinnasesse ega eraldu kasvuhoonegaasidena nagu juhtuks traditsioonilise kompostimise puhul.
  • Bokashi komposter töötab edukalt aastaringselt. Jah, talvel saab kompostida! On olemas lihtne ja hästitoimiv nipp Bokashi mulla valmistamiseks talvel. Sellest on eraldi juttu ühes meie teises blogipostituses.
  • Bokashi meetod on ohutu. Bokashi kliides olevaid mikroorganisme leiab juustust, veinist jogurtist ja mujalt toidust; need on täiesti ohutud sulle, su perele ning ökosüsteemile.
  • Bokashi komposter kohaneb sinu järgi, mitte sina tema järgi. Kui vaja, saad kompostri sangast haarata ja kaasa võtta maakoju. Kui sul ei ole aeda kus komposti kasutada, võid selle sisu viia näiteks vanemate, naabrite või sõprade juurde, kes sellest rohkem lugu peavad.
komposti parandamine

Milline Bokashi komposter valida?

Koduwärk pakub sulle Skaza Bokashi kompostreid, mida toodetakse Euroopa Liidus, Sloveenias. Kompostrid valmistatakse taaskasutatud ja ümbertöödeldud plastikust ning rangelt kvaliteeti silmas pidades.
Hoiame sinu jaoks tooteid siinsamas Eestis, et saaksid oma tellimuse kätte kiiresti ja turvaliselt pakituna.

Teades nüüd mitut põhjust, miks Bokashi meetod võiks sulle sobida, kibeled ilmselt toodetega lähemalt tutvuma. Siin on link toodete juurde.

Kompostri valimisel on abiks toodete juurest leitav võrdlustabel, koos mõõtude ja muu olulise infoga.

Kui vajad abi, kirjuta info@koduwark.ee

Tagasi blogisse