Kompostimine? Lihtsam kui kunagi varem! - Koduwärk

Kompostimine? Lihtsam kui kunagi varem!

Jätkusuutlikkuse ja keskkonnale tagasiandmise üle arutledes võib tunduda, et ilmse mõju osas on meil vähe teha. Kipume unustama kui oluline on iga väike panus ja et sisukamate eesmärkide saavutamiseks tuleb alustada enda lähedalt – oma kodust!

Üks populaarsust koguv rohelise eluviisi suundumus on kompostimine. Me ei pea siinkohal silmas lapsepõlvest meenuvat köögijäätmete hunnikusse kogumist koduaia kaugeimas nurgas ja kõike muud ebameeldivat, mis sellega kaasnes. Oh ei! Maailmas laineid lööv bokashi-meetod on palju tõhusam alternatiiv traditsioonilisele kompostimisele, ei nõua drastilisi elustiilimuutusi ja on lihtsalt teostatav. Võttes sinu päevast minuti või paar, annab vastu väga palju.

Mine tea, võib-olla liitud isegi selle põneva bokashi-maailmaga!

 

Bokashi-kompostimise eelised

„Oled see, mida sööd“ ütlus on kehtinud läbi ajaloo ja tervisliku toidu tähtsus pole miski uudis. Ometigi on meil vähe mõju ja teadmisi kontrollimaks taldrikul oleva toidu tootmist. Või siiski mitte? Tegelikult võid kompostimise teel kontrollida ja parandada ka mulla kvaliteeti, mida oma köögiviljade kasvatamiseks kasutad.

Kui toidule ja selle valmistamisele mõelda, siis ülemaailmse sulgemise tõttu oled ilmselt veetnud suurema osa ajast kodus ja valmistanud süüa rohkem kui varem. Küllap ka sinu biojäätmete kast on alati täis, vahel toonud koju soovimatud lõhnad, meelitanud ligi putukaid, vahel lekkinud.

Mõtle, kui tore oleks vältida prügikastist väljuvat ebameeldivat lõhna, lekkiva koti õudust ja pidevat jäätmete vedamist õue! Oleme sellele kõigele mõelnud ja kutsume ka sind liikuma bokashi-kompostimise suunas!

Oma ülejääke saad nüüd mugavalt hoida elegantses köögikompostris, mis ei lase jäätmetel mädaneda ja seega välistab ka soovimatud lõhnad. Lisaks ei teki keskkonda kahjustavat süsinikdioksiidi ega ammoniaagi heitkogust, mida põhjustab traditsiooniline kompostimine. Jah, see on väike panus – kuid siiski – see on sinu panus keskkonna heaks.

 

Lühidalt, kuidas Bokashi-kompostimine käib

Bokashi tähendab jaapani keeles orgaanilise aine fermenteerimist, lihtsamalt öeldes hapendamist ehk kääritamist. Protsess toimub õhukindlas happelises keskkonnas kuhu lisatakse nii biojäätmed kui spetsiaalsed käärimist soodustavad kliid.

Alustamiseks vajad Bokashi Organko funktsionaalselt disainitud köögikompostrit. See on piisavalt väike, et seda saaks hoida köögi töötasapinnal, kapis või sahvris, kuid siiski piisavalt suur, et oma eesmärki tõhusalt täita. Kompostriga saad kaasa optimaalseks käärimisprotsessiks vajalikud Bokashi kliid, mida tuleks lisada pärast iga lisatud biojäätmete kihti.

Et Bokashi on kinnine süsteem, siis kompostris toimuv käärimisprotsess säilitab kõik vitamiinid ja mineraalid ning tekitab orgaanilist vedelikku, mida tuleb iga mõne päeva järel eemaldada. Lahjendamata Bokashi vedelikku saad kasutada valamu äravoolutorude puhastamiseks; lahjendatud kujul on Bokashi vedelik suurepäraseks väetiseks sinu taimedele.

Kõige tähtsam on see, et  Bokashi kompostimassi saad kasutada oma aiamulla kvaliteedi parandamiseks. Nii saad luua isemajandava kasvatamise tsükli ja tuua toidulauale enda kasvatatud tervislikud köögiviljad.

Kompostimine ei tundugi enam nii keeruline kui arvasid, eks?

Astu samm bokashi-maailma ja vali Bokashi Organko köögikomposter Koduwärk e-poest www.koduwark.ee

Jätka lugemist siin, kui soovid teada, mida võib ja mida ei tohi Bokashi kompostrisse panna.

 

7 olulist nõuannet Bokashi kompostimise kohta, leiad siit.

Tagasi blogisse